Chef Sorin Bontea gătește pui cu legume la cuptor în cratița din fontă emailată

Incarca...
Chef Sorin Bontea gătește pui cu legume la cuptor în cratița din fontă emailată

Probabil ați auzit deja despre slow cooking ca fiind ultimul trend în ceea ce privește gătitul gustos și alimentația sănătoasă. Așa cum spune și numele, slow cooking, nu este altceva decât modul de gătire lentă a alimentelor. Chef Sorin Bontea consideră că cea mai bună mâncare este cea pe care o gătești încet, de preferat în vase de fontă, pentru ca toate ingredintele să se pătrundă bine și să capete cele mai intense arome în timpul procesului de gătire. Întrucât fonta are capacitate caloric mare, preparatele se vor găti uniform și nu se vor arde. Cratița din fontă absoarbe treptat grăsimea în suprafața poroasă, ceea ce va face ca mâncarea dumneavoastră să fie gustoasă și sănătoasă. De aceea, pentru rețeta de pui cu legume la cuptor folosește cratița din fontă emailată de 0,6 l by Sorin Bontea.

 

Ingrediente

  • 1 pui întreg
  • 5 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură miere de albine
  • 1 lingură boia dulce
  • cimbru uscat după gust
  • sare de mare
  • piper proaspăt măcinat
  • 1 țelină mare
  • 2 morcovi
  • 1 sfeclă roșie
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceașcă cu apă

 

Modul de preparare: 

Pentru pregătirea marinatei aveți nevoie de un bol din sticlă în care adăugați uleiul de floarea soarelui, mierea de albine, boia dulce, cimbru uscat după gust, sare și piper proaspăt măcinat. Amestecați bine cu un tel toate ingredientele și scufundați puiul în marinata preparată, iar după ce vă asigurați că toate condimentele din marinată au acoperit puiul în întregime, îl puteți transfera în cratița din fontă emailată. Peste compoziția rămasă de marinată se adaugă restul legumelor și leguminoaselor tăiate în cuburi mari: sfecla, țelina, morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul și cățeii întregi de usturoi. Marinând astfel legumele și așezându-le în cratița din fontă, acestea vor oferi extra savoare și gust cărnii de pui, iar toate aromele se vor îmbina perfect. Nu uitați să adăugați o ceașcă cu apă pe lângă marginea cratiței, și nu direct pe preparat, tocmai pentru a păstra condimentele din marinată pe suprafața puiului și a legumelor. Acoperiți cratița cu capacul din fontă și o întroduceți în cuportul încins la 180 de grade. După 45 de minute verificați în ce stadiu al gătirii este preparatul vostru. Cu o pensulă din silicon ungeți puiul tot cu marinata pregătită anterior, pentru a devein rumen și crocant la exterior și lăsați-l încă aproximativ 70 de minute să se gătească încet în cuptor. Chef Sorin Bontea spune că ușurința cu care carnea se desprinde de pe os este dovada că puiul cu legume la cuptor a fost pregătit perfect.

 

Și dacă nu v-ați convins, probabil că sunteți surprinși să aflați că bunicii și străbunicii noștri găteau exact așa - slow cooking.

Rezultatul este pe măsura așteptării, savuros și merită încercat!

Poftă bună!



Te-ar putea interesa